Zomer in de tuin

Het wordt 's avonds weer langer licht en de temperatuur gaat omhoog. Tijd om de tuin in te gaan! Maar is jouw tuin of balkon al helemaal zomerklaar? Lees snel verder!

Hoe je ook woont, op elke plek kan je genieten van de zomer en daarbij horen natuurlijk bloeien bloemen. Zowel een tuin als balkon kan je helemaal klaarmaken om in de zomer optimaal te kunnen genieten. Wij geven je tips!

Zomer in de tuin

Er zijn veel verschillende manieren om de tuin klaar te maken voor de zomer. Begin eerst met de kleine klusjes, waarmee je al snel vooruitgang boeket. Zoals het verwijderen van onkruid in de tuin, maaien van het gras en het schoonmaken van bloempotten. De eerste stappen naar een fantastische zomer in de tuin zijn gezet!

 

Creatieve oplossingen

Ben je graag creatief bezig en wil echt iets unieks in de tuin? Ga dan op zoek naar producten die wel een nieuwe functie kunnen gebruiken. Voor inspiratie unieke accessoires in de tuin kan je altijd terecht op Pinterest.

Zo kun je van een autoband een bloembak maken. Verf of spuit de autobanden in een kleur die jij mooi vindt. Ook kun je ervoor kiezen om de band gewoon zwart te houden en met bloemen kleur aan te brengen. Zet de band rechtop en vul de onderkant met potgrond en poot er een kleurrijke bloeier in. Je kunt ervoor kiezen om meerdere banden naast elkaar te zetten en ze te vullen met verschillende bloemsoorten. Op deze manier creëer je in een handomdraai je eigen bloempot. 

Een oude fiets in de schuur? Hier kan je een echte eyecatcher van maken voor in de tuin. Verf of spuit de fiets in één kleur. En vergeet niet op bloemen toe te voegen in een fietsmand op zowel het stuur als het achterrekje van de fiets. Nu heb je een echt bloemenkunstwerk in de tuin staan! 

 

Bloemen in de tuin

Bolplanten zoals de narcis, tulp en hyacint kan je zowel in terraspotten als in de tuin poten. Voor een speelt effect in de tuin kan je ervoor kiezen om verschillende bolplanten te combineren en door elkaar op schillende plekken in de tuin te poten. In het voorjaar word je verrast door de prachtige bloemen die de lente aankondigen. De lokale bloemist heeft in het voorjaar vaak al bakjes of potten met bolplanten in de verkoop, waardoor je ze zelf alleen nog op de juist plek moet zetten om ervan te kunnen genieten.

Campanula

Heb je het over sfeer in de tuin dan heb je het over de campanula. Deze klokjesbloem brengt in de maanden juni t/m augustus kleur en sfeer in de tuin. Verzorg je dan plant goed? Dan zal de plant meerdere keren tot bloei komen. Er zijn verschillende soorten campanula’s met elk hun eigen bloeikleur. Wil je meer weten over de campanula of het poten van de plant in de tuin? Lees dan snel verder

Hortensia

De hortensia mag zeker niet ontbreken. Dit is de bekendste bloem die het meest in de Nederlandse tuinen voorkomt. Door de grote bloemen is het een prachtig plaatje in de tuin. Er zijn veel verschillende soorten hortensia’s waardoor er altijd wel één geschikt is voor in jouw tuin. De pluimhortensia staat bijvoorbeeld prachtig in een moderne tuin. En de hortensia Annabelle zie je veel terug in landelijke tuinen. Foto: HydrangeaWorld

Zonnebloem

Voor veel mensen is de zonnebloem onlosmakelijk verbonden met de zomer. Om deze reden mag de zonnebloem dan ook niet in de tuin ontbreken. Is de zonnebloem uitgebloeid dan kun je de bloem afsnijden en laten drogen, zodat je de pitten in het najaar kunt gebruiken om bijvoorbeeld de vogels in de tuin bij te voeren. Lees hier meer over het planten van de bloem en het drogen van de zonnebloem

Tuinverlichting

Bij de inrichting van de tuin is een lichtplan heel belangrijk. Door op de juiste plekken verlichting aan te brengen breng je sfeer in de tuin en is het mogelijk om een boom die prachtig in bloei staat te verlichten. Daarnaast zorgt verlichting in een border ervoor dat je ook op warme zomeravonden nog kunt genieten van prachtig bloeiende bloemen.

Naast de vaste verlichting kan je een terras nog sfeervoller maken door gebruik te maken van lantarens of lampionnen. Deze manier van verlichting zorgt voor een knus en warm gevoel op het terras. De verlichting in de vorm van een haardvuurtje kan niet ontbreken op een zomeravond. Dit zorgt niet alleen voor warmte, maar zorgt er ook voor dat je nog net iets langer van de avond kan genieten.

Zomer op het balkon

Op een balkon kan je vaak heerlijk genieten van het uitzicht, maar nu ook van de bloemen! Afhankelijk van de grote van het balkon kan je gebruik maken van diverse soorten terraspotten, maar ook met hangplanten haal je de zomer op het balkon.

Balkonplanten

Bij het kopen en plaatsen van bloemen op het balkon is het belangrijk om rekening te houden met de stand van de zon. Er zijn namelijk planten die wel van zon houden, maar er zijn ook planten die het liever niet te warm hebben. Laat bij aankoop van terrasplanten voorlichten door de bloemist.

Spaanse Margriet

De Spaanse margriet is super geschikt voor op het balkon. Want deze Margriet is gek op de zon. En het voordeel van deze plant is dat je hem na de eerste bloei kunt terugsnoeien, waardoor die in de nazomer opnieuw tot bloei zal komen. Je kunt dus blijven genieten van de Spaanse margriet!

Agapanthus

Ook de agapanthus is een zonaanbidder en kan dus ook goed uit de voeten op het balkon. Het leuke van deze plant is dat je hiermee gemakkelijk hoogteverschil kunt aanbrengen op het balkon. De agapanthus trakteert je op prachtige bloemen.

Hangbegonia

De reling van het balkon kan je opfleuren met een hangplant. Neem bijvoorbeeld de hangbegonia, de plant werd niet voor niets in 2017 door Bloemenbureau Holland verkozen tot balkonplant van het jaar. De frisse kleuren van de bloemen brengen het balkon in zomerse sferen. Het beste komt de plant tot zijn recht in de matige zon of halfschaduw.

Accessoires voor het balkon

Niet alleen met planten, maar ook met accessoires kan je het balkon opfleuren. De lokale bloemist heeft veelal een ruim assortiment potterie en accessoires beschikbaar, waarmee je de tafel een vrolijke uitstraling kan geven. Met een aantal kleurrijke kussens en/of een kleed is het balkon helemaal klaar voor de zomer.