Snoeien is vaak niet nodig

Er zijn veel verschillende soorten petunia’s op de markt. Per soort is de verzorging dan ook verschillend. Er zijn soorten bij die beter tot zijn recht komen wanneer deze niet gesnoeid worden. Lees daarom altijd eerst goed de verzorgingstips die veelal op een kaartje worden meegeleverd in de pot.

De nieuwe soorten zijn ontwikkeld om weinig werk en veel plezier van te hebben. Deze soorten vragen dan ook om weinig verzorging. Voorbeelden hiervan zijn de ‘Tridal Wave’ en ‘Wave’. Ook hoeven deze niet per se gesnoeid te worden.

Wil je de petunia wel snoeien? Doe dit dan op zijn laatst in augustus. Knip de plant terug tot ongeveer 5 cm boven de grond en geef voldoende water en mest. Na 2 à 3 weken zal de plant weer tot bloei komen en opnieuw veel bloemen laten zien.

Petunia zaaien

Wil je in de zomermaanden genieten van zelfgekweekte petunia of hangpetunia? Dan is het belangrijk om de zaden ±12 weken van te voren te poten. De plant heeft namelijk de tijd nodig om groot te groeien. De bloeitijd van de petunia is van mei t/m de eerste vorstperiode. Wij adviseren dan ook om in februari de zaden te poten.

De zaden van deze bloeier zijn beschikbaar voor de hangpetunia en ‘gewone’ petunia in verschillende kleuren. De zaden zijn te koop bij het tuincentrum.

De zaden kunnen het beste bij een temperatuur van boven de 20 graden, in het licht en binnen gepoot worden. Het zaad is heel fijn, waardoor wij adviseren het te mengen met fijn, droog zand. Vervolgens kan je de combinatie van het zaad en fijne zand op de aarde strooien. De zaden hoeven niet aangedrukt te worden. Na het zaaien bevochtig je de aarde met een plantenspuit.

Wanneer je hebt gezaaid en de temperatuur voldoende hoog is zullen na ongeveer twee weken de zaadjes ontkiemen. Wanneer de plantjes opkomen en 2 tot 3 blaadjes hebben kun je ze gaan verspenen. Dit betekent dat je de plantjes uit de zaaibak haalt en ze in een grote pot/bak met potgrond poot. Belangrijk hierbij is wel dat je voldoende ruimte houdt tussen de plantjes.

De pot mag je een aantal uren per dag in de zon zetten, zodat de plantjes kunnen wennen aan de zon en de buitenlucht. Dit wordt ook wel afharden genoemd. Wanneer je dit dagelijks herhaalt zijn de petunia’s in mei sterk genoeg om op hun definitieve plek gepoot of neergezet te worden.