Margriet

De margriet met zijn witte bloembladeren rond het gele hart is bij iedereen bekend.

Kenmerken

Als je een kind zou vragen een bloem te tekenen, dan zou het een margriet kunnen zijn. De bloembladeren die rond het hart zijn geplaatst zijn kenmerkend voor de margriet. De margriet enkel bloemig of gevuld bloemig groeit op één steel die zo’n 30 tot 60 cm wordt. De bloemen worden veel gebruik in zomerboeketten. Ook komen ze veel voor in graslanden, zoals bermen en hooilanden, waar ze in de zomermaanden tot bloei komen. De bekendste margriet is de Spaanse margriet en de struikmargriet.

Geschiedenis en oorsprong

De margriet (Leucanthemum) is afkomstig uit Europa, Noord-Afrika en Azië, maar ook in Australië en Nieuw-Zeeland kun je deze populaire bloem tegenkomen. De naam margriet is afgeleid van het Griekse Margarites dat ‘parel’ betekent. De margriet staat symbool voor ‘onschuld’, maar kan ook ‘je maakt me gelukkig’ betekenen.

 

Gemakkelijk in onderhoud

De margriet plant is gemakkelijk te onderhouden op het terras of balkon, omdat deze in een pot of bak gepoot kan worden. Wil je de plant in de tuin poten; de margriet bloeit het beste in halfschaduw of zon. De margriet plant is winterhard, maar zal in de winter wel zijn blad verliezen. De Spaanse margriet kan daarentegen niet tegen de kou en zal hiertegen beschermd moeten worden.

In het voorjaar is deze plant volop te vinden bij bloemisten. Zie je een uitgebloeide bloem? Haal deze er dan tussenuit, zodat alle energie naar de nieuwe bloemen gaat.

Verzorging: geef dagelijks water

Om lang plezier te hebben van de margriet is het belangrijk dat je deze in het voorjaar en in de zomermaanden dagelijks water geeft. Ook wanneer je de plant in de tuin hebt gepoot. Heb je de margriet in een pot staan let dan goed op dat hij niet uitdroogt. Heeft de plant het toch moeilijk dan adviseren we extra voeding te geven. Plantenvoeding is te koop bij de lokale bloemist, laat je hierover goed adviseren.

Snoeien

De margriet kun je na de eerste bloei terugsnoeien, waardoor deze in de nazomer nog een keer tot bloei zal komen en je er extra lang van kunt genieten. In de herfst gaan de bovenste stelen verdorren en kan je de margriet terugsnoeien tot net boven de grond. In het voorjaar zal de margriet weer uitlopen.

De Spaanse margriet is net als de hortensia een populaire balkonplant. Niet voor niets is deze margriet al eens uitgeroepen tot balkonplant van het jaar. De Spaanse margriet, ook wel de Osteospermum genoemd, is beschikbaar in veel verschillende kleuren en afkomstig uit Zuid-Afrika. Door dit klimaat vraagt deze margriet om een andere verzorging dan de gewone margriet. De margriet is gek op de zon. Dit is dan ook de reden dat de bloem zich sluit als het donker wordt, maar maak je geen zorgen; als de zon tevoorschijn komt gaan ook de bloemen weer open.

 

Alles over de Spaanse margriet

Verzorging

De Spaanse margriet houdt van de zon en moet in tegenstelling tot de gewone margriet water krijgen wanneer de grond droog begint te worden. Om de plant mooi te houden kun je mest toevoegen aan het water. Staat de margriet in een pot? Let dan goed op dat de wortels niet in het water blijven staan. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van een pot met een drainage gat of door de bodem te bedekken met hydrokorrels.

Om de plant mooi te houden adviseren we om de uitgebloeide bloemen af te knippen. Kortom de Spaanse margriet vergt weinig onderhoud, waardoor je er de hele zomer van kunt genieten.

Snoeien

Op het moment dat je de margriet naar binnen haalt om het te beschermen tegen de kou dan kun je de plant terugsnoeien. In het voorjaar zal de margriet weer uitlopen. Om nieuwe bloemen de ruimte te geven uit te komen adviseren we in de bloeiperiode uitgebloeide bloemen af te knippen.

Overwinteren

De Spaanse margriet kan overwinteren, maar dan zal je de plant wel naar binnen moeten halen. De plant is namelijk niet winterhard. Je zult hem dus moeten beschermen tegen de koude wintermaanden. Dit kun je het beste doen door de plant in een (grote) pot te plaatsen en binnen in een lichte, goed geventileerde ruimte te plaatsen. Is het niet mogelijk om de plant naar binnen te halen dan kun je de margriet ook stekken. Hoe je dat doet lees je in de volgende alinea.

Stekken

De margriet is gemakkelijk te stekken, geadviseerd wordt dit te doen na de bloeiperiode. Neem van de plant een aantal jonge scheuten weg en plant deze in een pot. Zorg ervoor dat de stekjes voldoende ruimte hebben om te groeien. Door gebruik te maken van stekpoeder wordt de groei van de wortels gestimuleerd. De stekjes moeten goed beschermd worden tegen de kou, in een lichte ruimte staan en regelmatig water krijgen.