Kenmerken van de hortensia

De hortensia is in veel kleuren verkrijgbaar: wit, roze, rood, blauw en paars. Sommige hortensia's zijn zelfs meerkleurig. Naast de bolvormige hortensia, is er ook één in puntvorm. Verder zijn er doorbloeiende types en randbloeiers. De laatste wordt tellertype genoemd.

Over het algemeen is de hortensia een makkelijke plant, maar bij warm weer moet deze wel voldoende water krijgen, anders gaat hij snel slap hangen. Wanneer de hortensia snel weer water krijgt, zal ze gelukkig ook snel weer rechttrekken!

Symboliek

De hortensia kent vele symbolische betekenissen. De meest gebruikte is toch wel ‘dankbaarheid’,  of ‘dank voor je begrip’. Echter heeft de bloem ook een negatieve symbolische waarde, namelijk: ‘onstandvastigheid’ en ‘instabiliteit’. 

Geschiedenis

De hortensia, ook wel hydrangea, komt van oorsprong vooral uit China en Japan, maar komt eveneens voor in Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van het Griekse ‘hydro’ en ‘angeion’. Hydro betekent water en angeion betekent vat of kruik. Dit refereert aan de bolle vorm van de bloem.

De botanicus genaamd Sir Joseph Banks zorgde ervoor dat de hortensia naar Europa kwam. Hij nam de plant eind 18e eeuw mee naar de Kew Gardens in Londen.