Wanneer kan je de hortensia snoeien?
Om optimaal van de plant te kunnen genieten is het aan te raden om de hortensia te snoeien. Knip na de winter de uitgebloeide bloemen weg. Dit doe je net boven de bovenste knoppen. Je kunt ook al voor de winter de hortensia snoeien, doe dit na de bloei. Zorg wel dat er geen vorst komt na het snoeien. De stelen zijn namelijk hol, wanneer er water inloopt, dan kan het zijn dat de plant bevriest.
Wanneer kun je de hortensia bloem drogen?
Wanneer de bloem goed is doorgekleurd kun je de hortensia gaan drogen. In de periode september / oktober kan dit het beste, wanneer de blaadjes al droger zijn en bij aanraking een knisperend geluid maken. Het drogen van een hortensia kan op twee manieren. Je kunt de hortensia in een klein laagje water zetten en geleidelijk laten uitdrogen of het op een droge plek ophangen. Zorg er wel voor dat de bloem naar beneden hangt, anders kan de bloem slap gaan hangen.
Het beste is om een hortensia te drogen wanneer je hem 's ochtends op een zonnige dag geplukt hebt, dus niet 's avonds. Met een gedroogde hortensia kun je leuk decoreren of bijvoorbeeld een hortensia krans maken. Dit past helemaal bij het najaar. Heb je de bloem in een boeket cadeau gekregen, dan is het vaak een stuk lastiger om deze te laten drogen. Maar je kunt het natuurlijk altijd proberen.
Waarom wordt een blauwe hortensia roze?
De kleur van de hortensia kan veranderen door de bodem waar deze gepland is. In Nederland hebben we een aantal verschillende grondsoorten, dit zorgt er o.a. voor dat de kleur van de bloem kan veranderen.
Wanneer je een blauwe hortensia poot op een kalkrijke bodem (bij de kust), dan zullen deze roze worden. Om blauwe hortensia's te houden, dan is daar een zure grond voor nodig. Wanneer we spreken over zure grond, dan betekent het dat de grond een PH-waarde heeft van 5 of minder. Deze grond bevat veel aluminium en ijzer, wat ervoor zorgt dat de hortensia blauw blijft. Zit er veel kalk in het water? Besproei de hortensia dan met regenwater. Je hebt speciale meststoffen om ervoor te zorgen dat de hortensia blauw zal worden/blijven. Deze kun je het beste begin september bij de plant strooien.
Is een hortensia giftig?
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop. Dit komt door de Cyanide die in de plant zit.