Aster

Veel mensen kennen de aster van naam, maar als je er een bloem bij moet bedenken, dan is dit vaak lastiger. Na het lezen van deze blog weet je voortaan alles van deze mooie bloem.

Kenmerken 

De aster is een opvallende vaste plant. Deze najaarsbloeier heeft fijne bloemetjes waardoor zij erg opvalt en een echte aanwinst is in de tuin. Daarnaast is deze mooi te combineren met andere bloemen, hiermee kun je een opvallend contrast in de tuin creëren. 

Het hart van de aster is vaak geel. De kleuren van de bloemblaadjes zijn wit, roze en lila / paarsWaarvan de paarse bloem het meest opvallend en bekend is.  

Goed om te weten, er zijn ook zomerse soorten die bloeien in juni/juli/augustus. 

Meer bijen en vlinders in de tuin 

De aster is een populaire bloem als het gaat om extra bijen in de tuin. Deze vrolijke plant bloeit namelijk in het najaar, wanneer veel bloemen al gestopt zijn met bloeien. Hierdoor zijn er in het najaar minder bloemen, waardoor er ook minder nectar beschikbaar is. 

Zoals bekend heeft de wilde bij het moeilijk. In de Nederlandse tuinen en natuur is deze steeds minder te vinden. Door het planten van veel bij-vriendelijke bloemen help je de bij hier zeker mee. Daarnaast zijn ook vlinders dol op deze plant. De aster is dus echt een aanrader als je de natuur graag een handje helpt. 

De ideale standplaats  

Heb je nog een plekje in de volle zon of lichte schaduw vrij voor een vrolijke bloeier? Dan past de aster daar perfect tussen. Zorg voor voldoende ruimte, zodat de plant zich mooi kan ontwikkelen. 

Planten waar de aster goed mee te combineren zijn, zijn bijvoorbeeld siergrassen. Deze zijn in het najaar vaak op hun mooist. Daarnaast is de monnikskap (let op: wel erg giftig!) ook mooi om vlakbij de aster te plaatsen. Deze passen qua kleur en bloeiperiode goed bij elkaar. 

Welke soorten aster zijn er?

De aster is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Deze kleuren vallen o.a. onder de volgende soorten: 

Aster amellius (winterhard) 

Kleur: wit, roze en paars  
Bloeiperiode: najaar 
Hoogte50-60 cm (afhankelijk van soort).  
Winterhard: ja, deze soort is ook winterhard 

Herfstaster

Kleurpaars 
Bloeiperiode: augustus/september 
Hoogte: 50 cm. 

Zomeraster

Kleurwit/roze 
Bloeiperiode: juni/juli/augustus  
Hoogte: 50 cm. 

 

Snoeien: 

De aster kun je in het voorjaar terugsnoeien tot 10 cm boven de grond. Let hierbij op dat er geen vorst meer komt. Ontstaat er tijdens de bloei een lelijke tak, dan kun je deze gewoon verwijderen.  

Afhankelijk van de soort, kan deze groot worden. Hierbij is het aan te raden de plant te ondersteunen.